Interjú Abe Lagrimas Jr.-ral - Ukulele Magyarország
KOSÁR MEGNYITÁSA
KERESÉS
KÖZÖSSÉGI OLDALAK
Ukulele Magyarország
Magyar Ukulele Klub
Ukulele Hungary csatorna
Instagram
Twitter


Az angol változat megnyitása. / For the English version please click here.

Abe-et először egy YouTube-videón láttam 10 évvel ezelőtt, és nem hittem a szememnek (de leginkább a fülemnek), hogy ukuleléből ilyen szenzációs jazzt lehet előcsalogatni. Azt gondoltam magamban: "Ez a srác fantasztikus". Azt viszont sohasem gondoltam volna pár héttel ezelőttig, hogy interjút készíthetek vele, de aztán elérkezett a nap.

Abe az ukulele fingerstyle játéka kifogástalan, nagyszerű jazzt játszik, egyszerűen nem lehet betelni vele. Mindemellett zeneelméletből is mindent tud. Következzen tehát az interjú, fogadjátok szeretettel.


Kérlek, légy szíves mutatkozz be néhány szóban.

Aloha Tamás, igazán köszönöm a lehetőséget, hogy interjút adhatok, és örülök neki, hogy a magyar ukulelés közösségnek bemutatkozhatok. Abe Lagrimas Jr.-nak hívnak, és Guamon születtem, Hawaii-on nőttem fel, most pedig Los Angelesben élek. A bostoni "Berklee College of Music"-on szereztem diplomát zeneoktatásból. Zenészként, zeneszerzőként és oktatóként dolgozom. Dob, ukulele és vibrafon a három fő hangszerem, de más hangszereken is játszom.

Hogyan és mikor találkoztál először az ukulelével? Mi ösztönzött arra, hogy ukulelézni tanulj?

Mivel Hawaii-on nőttem fel, ezért folyamatosan az ukulele hangjával voltam körülvéve. 2003-ban kezdtem ukulelézni a főiskolán. Bár ott a dob volt a fő hangszerem, az ukulelézésbe azért is kezdtem bele, mert enyhítette a honvágyamat.

Emlékszel, mi volt az első akkord, amit megtanultál? És melyik volt, amelyikre először azt mondtad, hogy "ez nehéz"?

Nem emlékszem már, de talán a C-dúr. Korábban néhány akkordot ismertem már gitáron, de amikor elkezdtem megtanulni az ukuleleakkordokat, sokkal könnyebben tudtam azokat elsajátítani, így inkább ukulelén tanultam tovább. A főiskolán teljesen a jazz irányába fordultam, így ukulelén is ez az elsődleges műfaj, amit játszom.

Én is nagyon szeretem a jazzt, és számomra izgalmas olyannal interjút készíteni, aki a jazz ilyen magas szinten játssza ukulelén. Pontosan mikor, hogyan találkoztál a jazz-szel, és mit jelent neked ez a zene?

A doboláson keresztül jutottam el a jazzhez. Fiatalabb koromban rengeteg rockot és heavy metalt hallgattam. A kedvenc együtteseim közé tartozik a Metallica, Slayer, később a Dream Theatert is megszerettem. Ahogy a dobot tanultam, a tanárom - és egyben a zenekarvezetőm - irányított a jazz felé. Egy kis ideig eltartott, mire megértettem a jazzt, de amint "bekattant", totálisan beleszerettem. Ezt követően profi jazz-zenészként Hawaii legjobb muzsikusaival zenélhettem együtt már főiskolás koromban. Életem legjobb zenei oktatását ez jelentette. A jazz számomra azt jelenti, hogy a zenész teljes szabadságot kap az önkifejezésre, az egyedi és azonnali zenealkotásra, és erre véleményem szerint a jazz alkalmas elsődlegesen.

Van olyan dalod, amelyre azt mondod, hogy technikailag nehéz?

Nemrég tettem ki egy videót - Benny Chong feldolgozását - a "The Way You Look Tonight" című jazz-standardről. Nagyon nehéz, mert a végig akkordokat kell játszani a dallam szinte minden hangjára. Maguk az akkordalakzatok lefogása nem nehéz. Ami miatt mégis sok gyakorlást és odafigyelést igényel, az az, hogy az akkordváltások simán és könnyedén menjenek, miközben a tempóból sem esek ki.

Hogyan gyakorolsz? Mit gyakorolsz? Van valamilyen speciális rutinod, amit a gyakorlások során követsz?

Igazán nincs bejáratott menetrende a gyakorlásra, de fontos a rendszeresség. Mostanában a legújabb albumom (Beyond Words) dalait gyakorlom a legtöbbet, és a korábbi szerzeményeimet is végigpengetem, hogy azokat is frissen tartsam .

Hány dal van a repertoárodban? Milyen gyorsan gyarapodik a repertoárod?

Nem tudom, nem számolom már. Többnyire azokat a dalokat gyakorlom, amelyeket a következő koncertemen játszom. Fellépéstől függ, hogy milyen dalokat válogatok össze. Az a lista, amiből mostanában válogatok, nem túl hosszú: kb. kéttucatnyi dalból áll.

Lehet, hogy nem tudod, de én nagy rajongód vagyok kb. 10 éve. Nézd csak meg ezt a videódat YouTube-on: "Ukulele Blues" – 2011-ben, 2017-ben és idén is kommenteltem alá . Annyira megtetszett ez a videó, hogy külön blogbejegyzést is szenteltem neki itt, az ukulele.hu-n Ukulele blues címmel 2011-ben. Tudnál néhány szót mondani erről a számról?

Hú, hát ez elég régi videó, kicsit már cikinek látom, de örülök, hogy neked tetszik. Egy egy impró a "Blue-kulele" című dalra, és Gary Wicks barátommal játszom, aki egy Kala U-Bass-on játszik. Ez a dal egyébként szerepel a Rhythm & Uke című albumomon.

Nemrég láttam a videódat, amelyen az Autumn Leaves című dalt játszod, amelyik az én kedvenceim közé tartozik. Egyszerűen szenzációs ez a feldolgozás, tökéletes akkordok, szuper szóló, és úgy tűnik (számomra legalábbis), hogy ez egy meglehetősen nehéz darab. Tudnál valamit mondani erről a feldolgozásodról?

Az Autumn Leaves volt a legelső jazz-standard, amit megtanultam ukulelén nem sokkal azután, hogy dobon elkezdtem jazzt tanulni. Szerencsére elég jól ismerem a dal akkordjait, akkordváltásait, és - mint más daloknál - itt is az volt a feladatom, hogy az akkordok fölé tegyem a dallamot. Igyekszem minél több akkordot belevinni, helyenként persze van, hogy csak egy-egy hangot játszom. Számomra öröm és kihívás, hogy olyan dalt, amelyet már el tudok játszani, eltérő stílusokban és technikával is megtanuljam pengetni.

Ahogy olvastam rólad, és néztem a videóidat, láttam, hogy más hangszereken is játszol (közben a válaszaiban elárulta - szerk.), nem csak ukulelén. Melyek ezek a hangszerek, és melyiket szereted közülük a legjobban?

Négyévesen kezdtem dobolni, általános iskolában egy keveset gitároztam, középiskolában következett a vibrafon és a zongora, főiskolán az ukulele. Dobon játszom tehát a leghosszabb ideje, így ez a kedvenc hangszerem. Az, hogy több hangszeren játszom - zongora, vibrafon, ukulele -, jól kiegészíti egymást, így ez utóbbi hangszereken történő játék során a dallamra, akkordmenetre tudok fókuszálni, amely ugyebár a dob esetén nyilván kevésbé lehetséges.

Bemutatnád az albumaidat?

  • Dimensions (2005). Az első albumom ukulelés szerzeményekkel és teljes zenekarral.
  • A Pass Out Records Christmas (2007). Ezen az albumon az általam ukulelére átírt karácsonyi dalok szerepelnek. Ukulelén kívül dobolok, vibrafonozok, basszusgitározok, billentyűkön játszom és más ütős hangszereket is megszólaltatok. Az albumon Traci Toguchi és Sherry Shaoling énekel.
  • Ukulele Vibes (2009). Ez egy "duó" album: kizárólag ukulele és vibrafon hallható rajta. Kifejezetten erre a két hangszerre komponáltam számokat, és mindkét hangszeren én játszom.
  • Solo Ukulele: The King of Pop (2010). Michael Jackson tiszteletére készítettem ezt az albumot, melyen ukulele-átiratok hallhatók, és a zenész barátaimmal, Kalei Gamiaoval, Jason Arimotoval és Chris Salvadorral játszom rajta. Abban az évben "Na Hoku Hanohano"-díjat nyertem ezért az albumért.
  • Rhythm & Uke (2014). Ezen az albumon 5 szóló ukulelés feldolgozás hallható, és 5 másik szám, amelyekben az ukulele basszusgitár- és dobkíséretet kapott.
  • Abe Lagrimas, Jr. self-titled (2018). Egy Kickstarter-kampány miatt kicsit többet költhettem erre az albumra, melyen újból "bemutatkozom" mint olyan szólózenész, aki több hangszeren is játszik. Összetett, jazzes dalok hallhatók ezen az albumon.
  • Elua: Ukulele & Slack Key Guitar (2019). Ezen az albumon 5 ukulelés és 5 gitáron játszott dal szerepel (mely utóbbiakat Lance Takamiya játssza). Minden dalt Hawaii és a hawaii zene ihletett.
  • U3 In Waves (2020). Ennek az albumnak a munkálataira nagyszerű csapat gyűlt össze: Cynthia Lin, Lenny San Jose aka Ukulenny és jómagam vettünk részt a felvételek során. Népszerű dalokat dolgoztunk fel különböző stílusokban. Ukulelézek, vibrafonon, dobokon, ütősökön játszom és vokálozok, és a dalokat is én szerkesztettem össze.
  • Beyond Words (2021). Ez az album az ukulele és a jazz találkozása. Többen is közreműködünk, de a járványhelyzet miatt nem egy helyen készültek a felvételek. Olyan kifejező instrumentális zenét szerettem volna komponálni erre az albumra, mint azok a dalok, amelyeknek van dalszövege.

Kérlek, árulj el néhány részletet a legújabb, "Beyond Words" című albumodról!

Ezen az albumon dobolok, ukulelén játszom, továbbá vibrafonozok két dalban, egyben pedig basszusgitáron és billentyűkön játszom. További zenészek is - Los Angeles-ből - hallhatók a felvételeken: Will Brahm gitáron, Sezin Ahmet Türkmenoğlu basszusgitáron és Matt Politano zongorán játszik. Végül DeShannon Higát említeném Honoluluból, Hawaii-ról, aki szárnykürtön játszik egy dalban. Az albumot 2020 második felében, a járványhelyzet kellős közepén rözgítettük, amikor egyébként a legtöbb stúdió zárva volt. Izgalmas projektnek ígérkezett tehát, hiszen minden zenész a saját otthonában a saját eszközeivel rögzítette a sávjait. Vagyis ezeket a zenéket sohasem játszottuk, gyakoroltuk együtt mint egy igazi együttes.

Sokat beszéltünk a jazzről és az albumaidról. Igazán kíváncsi vagyok, hogy melyek a Te kedvenc együtteseid, előadóid az '50-es évektől kezdődően.

Ha jazzről van szó, pont az '50-es és '60-as évek a kedvenceim. Nagyon szeretem ebből az időszakból a következő előadókat, illetve az együtteseiket: Miles Davis, John Coltrane, Art Blakey and the Jazz Messengers, Wayne Shorter, Herbie Hancock stb. Ha a rockzenét nézzük, nyilvánvalóan a Beatlest említeném, de talán a Led Zeppelin a kedvencem. Igazán kedvelem John Bonham dobjátékát. Ahogy korábban említettem, a Metallica, a Slayer és a Pantera zenéjén nőttem fel, később következett a Rush és a Dream Theater. A pandémiás időszakban egyre több klasszikus zenét kezdtem hallgatni, különösen Sosztakovicsot kedvelem. Kedvet kaptam, hogy más zeneszerzők munkáiban is elmélyüljek, így Sztavinszkij, Beethoven és Mahler darabjait is hallgatom. A klasszikus zene inspiráló, és ihletet ad. Míg a jazz a maga szabadságával teret enged az önkifejezésnek, addig a klasszikus zenének izgalmas felfedezni a sok rétegét, "szövetét", hangulatát és harmóniáit. A klasszikus zene fantasztikusan nagy tárháza a zenei inspirációnak, tapasztalásnak és tanulásnak.

A magyar ukulelés közösség egyelőre nem túl nagy, de bízom benne, hogy egyre jobban növekszik. Azon dolgozunk, hogy az ukulele széles körben ismert legyen Magyarországon, és terjesztjük az igét, vagyis az ukulele szeretetét, és azt, hogy jó ukulelézni. Mi az üzeneted azoknak, akik még csak gondolkodnak azon, hogy nekiálljanak-e tanulni ukulelézni?

Úgy gondolom, a járványhelyzet sok embert ráébresztett arra, hogy a zene mennyire fontos az életben. Az ukulelézés vagy bármilyen más hangszeres  játék a lelkünket táplálja, ahogy az étel a testünket. Ha pedig másokkal együtt zenélsz, mindenki kölcsönösen kap ebből a táplálékból. Ukulelézzetek, zenéljetek közösen, vigyázzatok egymásra és legyetek kedvesek egymáshoz, akkor talán a világ is egy kicsit jobb hely lesz.

Nagyon szépen köszönöm az interjút.

Én is köszönöm !


Abe honlapja (élő adásokkal, továbbá megvásárolható zenékkel, kiadványokkal): https://www.abelagrimasjr.com/
Instagram: @abelagrimasjr
Facebook: https://www.facebook.com/abelagrimasjrmusic/
YouTube: https://www.youtube.com/abelagrimasjr

Blogcímkék: interjú jazz

Az ukulele.hu-n minden blogbejegyzés (írott szöveg, képek, videók, hanganyagok) szerzői jogi védelem alá tartozik, ezért a blogbejegyzések többszörözése, terjesztése, másolása, átdolgozása és bármilyen egyéb felhasználása kizárólag a szerző előzetes írásbeli engedélyével lehetséges. A blogbejegyzések internetes címének (linkjének) közösségi oldalakon vagy más honlapokon történő megosztására ez a korlátozás nem vonatkozik, sőt megköszönjük, ha a bejegyzés linkjének terjesztésével az ukulelézést népszerűsíted:

https://ukulele.hu/blog/interju-abe-lagrimas-jrral

Ajánlott blogbejegyzések

Gáll Tamás 2022-08-10
Egy nagyon kedves altatót, a "Szép gyermekem..." kezdetű flamand népdalt szeretném nektek megtanítani. Mielőtt rátérnék magára a dalra, nagyon sok szeretettel ajánlom a figyelmetekbe a Ringató - Lila Könyvet, amelyben ennek és sok más értékes, kisgyermekeknek való...

Gáll Tamás 2020-02-02
A Magyar Ukulele Klub Facebook-csoportban megakadt a szemem egy nagyon érdekes képsorozaton, amely egy Mahalo szoprán ukulelének a "villanyosítását" dokumentálta. Megkértem a bejegyzés készítőjét, Csongrádi...

Gáll Tamás 2014-06-10
Kedves Ukulelések! Néhány napja új szerelem költözött az életembe, ezért sem tudtam friss bejegyzéseket, videókat készíteni. Megszületett a kislányom, akinek sejtése sincs arról, hogy milyen jó dolog az ukulelézés, de remélem, hamarosan megtudja! Nem...

Gáll Tamás 2022-06-25
Néhány napja üzenetet kaptam David Chentől, melyben meghívta a magyar ukulelés közösséget a jelen blogbejegyzés címét adó virtuális eseményre. Igazán megtisztelő a felkérés, hiszen David egyike azoknak az ukuleléseknek, akik járják a világot,...

Gáll Tamás 2014-12-19
Találtam egy kiváló videót, amely arról szól, hogy a hangszeres játéknak milyen hatása van az ember agyára. Röviden: jó. Bővebben: egészen elképesztő. A kommentátor szerint amikor egy zenész elkezd játszani a hangszerén, valóságos tűzijáték...

Gáll Tamás 2022-01-10
Kedves (Leendő) Ukulelések! Az elmúlt hónapokban rengetegen érdeklődtetek az ukuleletanfolyamok iránt. Örömmel értesítelek Titeket, hogy a közeljövőben kettő tanfolyamot tartunk: Ukuleletanfolyam I. - 2022. február 6. (vasárnap) 9-16 óráig Ukuleletanfolyam II. - 2022. február...

Gáll Tamás 2019-10-11
Egy újabb népszerű, és mindenki által ismert dalt szeretnék nektek megtanítani. A When The Saints Go Marching In eredete az idők távoli homályában örök rejtély marad, ezért a hivatalos oldalak is "traditional"-ként utalnak rá. Az első ismert felvétel 1923-ból...

Gáll Tamás 2011-12-30
Kedves Olvasóim és Kedves Ukulelerajongók! Ma lett egyéves a blog, köszönöm mindenkinek a kommenteket, lájkokat, e-maileket, biztatást. Sokkal többet értünk el együtt, mint azt gondoltam volna. Nagyon örültem annak, hogy rögtön az első évben bekerült a blog a Goldbenblog...

Gáll Tamás 2021-04-20
Mindig izgatottan veszek kézbe olyan típusú ukulelét, amilyenből ritkán próbálhatok ki másfélét. Egészen pontosan arról van szó, hogy van ugyan egy saját rezonátoros ukulelém, amit igazán szeretek az egyedi hangja miatt, de más rezonátoros ukulelékkel...